Assalamualaikum wbt..
hii uollss....sihat? Alhamdulillah...bulan posa yang mulia ni...moga dapat gandakan amalan.. 💚💚
mama pon alhamdulillah...tapi lately ni kan...kerap pulak sakit di bahagian jari kaki...bukan tumit eh..setahu mama kalau sakit tumit ada masalah rahim kembang..rahim tak sihat la...betul ke eh?? tapi ni bukan sakit tumit tapi dekat jari jemari kakiku yg mulut ahakkss...ha.ha.ha
skrg ni rutin sebelum tidur mama akan sapu balm kunyit hitam najlaa...urut2 kaki pastu pakai stokin tidur...rasa nyaman jer...balm kunyit hitam ni boleh melancarkan pengaliran darah..bila lancar darah in sha Allah...rasa selesa..lasgi satu balm dia panass...rasa best sangat...😍😍😍
okeh..panjang pulak intro..hik hik hik...mama nak share ni resepi besttttt...haa..dulu mama pernah jadi pakar kuih lapis masa kat usa...geng2 malaysia kalau nak buat makan2 ke party diorang akan minta tolong mama buat la kuih lapis..kalau setakat dua tiga loyang tu sekali goyang kat dapur siap..ha.ha.ha😂😂😂
pastu bila malaysia..dah hampir tiga tahun ni tk pernah buat...ilmu bila dah tak amal kan korang tahu kan...tak asah berkilat pon boleh luntur dan karat...begitu la juga dgn ilmu masak mama..dah tak ingat...😌😌😌
harituh ada minta resepi ngan kawan...dia bagi la..mama dah buat alhamdulillah..jadikkkk..sedappp...dah dua kali buat guna resepi dia tuh...
tapi harini mama saja2 je explore blog..terjumpa la satu resepi ni...mama pon saja la try...jam dah pukul 6 masa tu tau..ha.ha.ha..korang rasa sempat tak makan untuk berbuka..agak2??
mama masak la..redah je sempat ke tak sempat yg penting siap...kalau tak sempat untuk bebuka boleh makan untuk moreh nti..balik terawih semua orang lapo...
dah siappp..sedapppp...lagi sedap dari resepi yang kawan mama bagi sebelum ni...lembutt...
cuba tengok betul2...macam berminyak gitu kan...takde minyak tau..buh santan je... eh eh jom mama kongsi resepi
resepi asal dari sini.. blog kak yati
Bahan-Bahan
- 2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 cawan gula pasir ( NAK KURANG KAN BOLEH SBB KAT LIDAH MAMA MANIS SIKIT JADI MAMA KURANGKAN 3/4)
- 4 cawan santan (1 cwn santan pekat campurkan bersama 3 cwn air)
- 1/4 sudu teh garam
- sedikit pewarna merah dan perisa ros (MAMA GUNA SIRAP JE)
Cara membuatnya:
- Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
- Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 1200ml bater) bahagi kepada 600 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
- Masukkan loyang yg telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. K.An tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah.
- Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. Kuih lapis yang elok, boleh dimakan selapis demi selapis.
mama kopi je ni..korang cuba la..sedappp...
korang nak terjah FB atau IG mama
NAK ORDER MARY JARIDN
NAK ORDER NAJLABABY...
WHATSAPP/TELEGRAM MAMA YE 017-9786889
IG MAMA : mamasiti82
FB MAMA : Siti Fatimah Ab Rahman
No comments:
Post a Comment